Den følelse sidder jeg med når jeg følger samfundsdebatten om iværksætteri og start-up. Uanset, hvor jeg kigger hen så er debatten og nyhederne præget af historier om folk, der har udviklet en idé og nu omsætter for millioner, hvis ikke milliarder, har skabt arbejdspladser og snart indtager nye dele af verdenen.

Stor, stor respekt til disse mennesker,

Men…

Jeg har undervist mere end 200 ambitiøse iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende i branding og kommunikation og tør godt afsløre, at de fleste har ikke noget ønske om at blive en vækstvirksomhed, som bidrager til vores BNP i stor stil, skaber arbejdspladser og gør sig bemærket i udlandet.

Og, dem findes der rigtig, rigtig mange af.

Passioneret mennesker, der brænder for det de gør, er ydmyge overfor deres succes og inspirerer deres omgivelser. Personer, der har gjort sig uafhængige af offentlige ydelser og tjener deres egne penge – på deres egen ide og personlige præmisser.

De mennesker fortjener at blive hørt. At være en del af debatten og den politiske agenda.

Du er ikke alene

Du fortjener at blive hørt og få en stemme.

Læser man den meget spændende rapport fra Iværksætterbarometer 2016, bemærker jeg først og fremmest over, at hele rapporten handler om vækstvirksomheder. Dernæst falder jeg særligt over dette:

Den første vækstudfordring handler om at Danmark skaber for få vækstiværksættere. (…) Vi taler promiller, hvis man ser isoleret på én årgang. Knap 3 virksomheder ud af 1.000 opfyldte fem år efter etablering kriterierne for at kunne kalde sig ”vækstiværksættere” (ud af 24.406 virksomheder etableret i 2007 var 64 vækstiværksættere fem år senere).

Rapporten nævner ikke, hvor mange der rent faktisk ikke kan identificere sig med at blive/være en vækstvirksomhed, men ud fra tallene og min personlige erfaring, drejer det sig nok om mange mennesker, der kæmper for retten til at leve af deres ide – uden at skabe anden arbejdsplads end til sig selv.

Der findes altså rigtig mange, som dig.

Dedikerede og skønne mennesker, der er gavmilde med deres viden og erfaringer. Som lever af deres idé fordi de ikke kan lade være. Og fordi de elsker den uafhængighed og glæde over, at ens ide får lov til at spire og slå rødder, så man kan give sine børn, mand/ kone og sig selv et meningsfuldt liv.

Den historie er for mig, MoreNoise, lige så storslået og imponerende som de iværksættere, der bidrager til vores BNP, arbejdspladser og verdens udvikling.

For uanset om man er lille eller stor, så er passionen, idéerne og drivet en iværksætters DNA. Hvordan det eksekveres, skaleres op eller ned, afhænger af den enkeltes drømme for sig selv, sin virksomhed og familie, om man griber de muligheder, der byder sig og skaber de bedste forudsætninger for at få succes – på den måde du synes er succesfuld.