Forestil dig, at du står for foden af et bjerg. Du tror at du kan se toppen, men i virkeligheden skjuler hvide skyer dit udsyn. Du er forberedt på rejsen, men alligevel er det ikke til at forudse, hvordan rejsen forløber sig.

Sådan er det at drive sin egen virksomhed. For når først beslutningen er truffet, så kan du kun se bjerget og det eventyr, der venter rundt om hjørnet. Men som alle eventyr, så bliver helten og heltinden altid klogere på sig selv og vejen mod målet.

Meget kan planlægges og trænes, men de afgørende ting læres på rejsen.

Roy Lemminger, CEO hos Clumeo, har været på denne rejse i ti år. Hvert skridt taget har lært ham noget nyt om eventyret som iværksætter og selvstændig. 

De vigtigste læringer deler ham med Iværksætterliv. 

God læselyst. 

 

Find ud af hvad der driver dig

Find din ledestjerne, noget der driver dig og hvor du gør en forskel. Det motiverer og inspirerer også folk omkring dig. Du skal ikke være drevet af penge for det mål giver dig ikke andet end skuffelser. Er du derimod drevet af din ledestjerne, så lover jeg dig at de svære perioder (og tro mig de kommer), bliver nemmere. Derfor – gør noget rigtigt, sæt dig ned og tag dig tiden til at skabe de rigtige ting – så kommer pengene også på et tidspunkt.

 

Husk dig selv

Beløn dig selv for det stykke arbejde og den tid du ligger i din virksomhed. Der er mange måder at gøre det på og ikke nødvendigvis én rigtig måde. Find ud af hvad der fungerer for dig, så du kan møde op igen med fornyet energi.

 

Du skal nok nå det

Husk husk husk, at myten om at man konstant skal arbejde som iværksætter ikke altid er sand. Der kommer perioder hvor man går 80-100 timer i møde. Slider du dig først op, taber du også dig selv i det.

 

Lyt til folk omkring dig

Du er ikke eksperten på alt – også selvom det er dig, der driver din virksomhed. Der er en fare for, at du tror du ved mere end du egentlig gør eller også har du en personlig forventning om, at du skal klare alt ting selv. Jeg har fået mange værdifulde råd ved at stille min uvidenhed til rådighed og lytte til nogen med mere erfaring eller større indsigt.

 

Ting tager tid

Du skal selvfølgelig ligge en plan for, hvor du gerne vil være om et halvt år eller et år, men de planer holder sjældent. Læg derfor et halvt år til dine nuværende forventninger og dit budget. Pengene løber ud på et eller andet tidspunkt, så det er bedre at sige til sig selv, at det er OK at tingene tager længere tid. På din vej mod målet, er du jo afhængig af andre og nogle gange er det også ude af dine egne hænder. 

 

Tør jeg gør det her?

Det er en stor beslutning at starte sin egen virksomhed for har du egentlig råd? Det koster penge at drive virksomhed, men penge er bare penge. Det lyder banalt, men man skal nok nå at få de penge. Der er opstået den her mentalitet i Danmark; de her checkmarks man skal have været igennem inden man når en hvis alder, f.eks. hus og bil inden man bliver 30. Det må simpelthen ikke blive en hæmsko for folk der er ved at springe ud som iværksættere. Det kan godt være andre er i gang med at checke en masse af, men du indhenter dem nok, hurtigere end du har regnet med, hvis du bare springer ud i det.

 

Græd ikke over at miste penge

De fleste oplever at miste penge. Lad vær med at græd over at have mistet mange penge. Stop i stedet op og reflektere over, hvordan du kan forhindrer i at ske igen. Klø på og arbejd dig op igen. Man taler ikke så meget om nederlagene, men stå ved dem, for du lærer meget af det. Vi taler ikke så tit om nederlagene, men måske skulle vi tage at begynde på det. Man lærer så sindsygt meget af det.